• Dorien

Zelfgemaakte vegan burgers uit de oven.

En? Is het al nodig om vlees te vervangen? Nee. Nog steeds niet. Niet per se. Bovendien liggen er in de supermarkt voldoende vleesvervangers. Het is gewoon leuk om af en toe zelf een vleesvervanger in elkaar te draaien. Dus gaan we vandaag een mooie burger bouwen. Een fluffy burger die in de oven gegaard wordt.

Fluffy? Ja de burger heeft als ie uit de oven komt een dun knapperig korstje met een fluweelzachte binnenkant. Ken je van die chocoladetruffels? Een beetje dat idee, maar dan hartig! Je kunt deze burgers dan ook het beste een beetje voorzichtig behandelen. Bij te veel ruwheid vallen ze uit elkaar. Het mooie is dat je ze in dat geval gewoon als smeersel kunt hanteren.

Maar we gaan ze dus niet flippen in een pan of grillen op de barbecue, dat wil niet. Ze gaan rustig garen in de oven.

De ingrediënten zijn voldoende voor het maken van twee volwassen burgers. Je kunt er ook vier kleinere van maken. Of één volwassene en twee kleintjes. Al met al ben je een uur bezig met de bereiding. In dat uur heb je genoeg tijd om wat bijgerechten te maken.

Ingrediënten:

- 190 gram champignons

- 1 kleine ui

- olijfolie om in te bakken

- 50 gram pinda's

- 55 gram semi zongedroogde tomaatjes in olie uit een potje

- 2 eetlepels edelgistvlokken

- 50 gram jonge kapucijners uit een pot of blik, uitgelekt

- 1 theelepel mosterd

- 1 eetlepel ketchup

- 2 eetlepels gebroken lijnzaad

- 2 eetlepels Brinta

- zout

Bereidingswijze:

1. Snijd de champignons in schijfjes en de ui in kleine stukjes.

2. Fruit de ui in een eetlepel olijfolie en bak daarna de schijfjes champignon een minuut of vijf mee.

3. Doe de gebakken ui en champignonschijfjes in de keukenmachine samen met de pinda's, de zongedroogde tomaten, de edelgistvlokken, de kapucijners, de mosterd en de ketchup. Pureer alles tot een stevig papje. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.

4. Haal de substantie uit de keukenmachine. Was en droog je handen goed. Kneed de puree samen met zout naar smaak, lijnzaad en Brinta tot een deeg.

5. Vorm burgers van het deeg. Leg ze afgedekt met keukenfolie of in een afgesloten bak een half uur lang in de vriezer. Verwarm de oven in die tijd voor op 220°C.

6. Leg de burgers op de bakplaat bekleed met bakpapier of in een ovenschaal en schuif ze in de oven. Een half uur is voldoende, draai ze op de helft van de tijd wel even voorzichtig om.

7. Haal de burgers met een grote spatel behoedzaam uit de oven en leg ze op de borden van je tafelgenoten. Serveer er zoals ik een lauwwarme paprikasalade bij met de rest van de pot kapucijners in een citroenoliedressing plus een rucola tomatensla.

Je kunt de burgers ook heel goed met knapperig warm stokbrood serveren en dan de burgers door je bezoek zelf op het brood laten smeren. Een heerlijke warme smeer-het-zelf borrelhap.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven